Rejestracja kasy fiskalnej 2016

Dr Farin Man

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten komunikat jest dla Ciebie. Od 2015 roku wszystka kobieta realizująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W pracy w domach gastronomicznych możemy spotkać dwa pierwsze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, ponieważ nie stanowi ona nawet własnej klawiatury. To inne rozwiązanie traktowane jest w wielkich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna być kilka ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i umożliwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona odporność na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i ciężką obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla mężczyznę jaki z niecierpliwością czeka przy stole na nasze rozliczenie. Dodatkowym walorem istnieje szansę zapisu elektronicznej kopii paragonu, zezwalająca na zapisywanie wydruków np. na karcie pamięci, co pomaga ich przestrzeganie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać optymalne wymiary, idące na jej bliskie przechodzenie na ladzie czy przy stolikach oraz przenoszenie po całym domu, a ponadto światły i prosty design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na dokładne monitorowanie sprzedaży oraz szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z większych kosztów, dlatego warto dodać, że przy spełnieniu kilku warunków można nabyć na ostatni przedmiot ulgę, wynoszącą nawet 90% ceny kasy. Warto też dobrze wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by być okazję jej sprawdzenia oraz szkolenia gości z norm jej poznawania i zgodzie z magazynami do obsługi punktów restauracyjnych.